Om Kateha

Kateha, som betyder ”matta med lugg” på gammalarabiska, är namnet på varumärket som Barbara Hosak startade 1998. Men Kateha har en längre historia än så. Hela 270 år av hantverk och textilt kunnande som kan härledas genom sju generationer, tillbaka till 1750-talet.

Kateha utvecklar och tillverkar hållbara mattor med god design. Hållbara såväl i naturliga materialval och tillverkning, som i möjligheten till många års användning. Mattorna tillverkas omsorgsfullt för hand, vare sig de vävs, knyts, tuftas eller mönsterskulpteras.

Katehas kollektioner omfattar både mattor med lugg och slätvävda mattor, i ett utbud som erbjuder olika tekniker, mönster, färger, kvaliteter och format. Eftersom alla våra mattor är handgjorda ger det oss stor flexibilitet att kunna anpassa våra mattor efter arkitekters och kunders individuella önskemål och behov.

Kateha har ett unikt kunnande och lång erfarenhet av textil produktion. Kontor, utställning och distributionslager är beläget i Värnamo i Småland. Här utvecklas mattorna, i nära samarbete med framstående formgivare. Dessinateuren Hans Hosak har bidragit med sin typiska formgivningsstil i ett flertal mattor, där Tribulus är den senaste. Våra formgivare med textil känsla idag är Charlotte von der Lancken, Katrín Ólína Petursdottír, Anna Kraitz, Sara Szyber, med flera.

Tillverkningen av Katehas mattor sker i Baltikum, Belgien samt i Indien där de tuftas, vävs eller knyts för hand av erfarna vävare och textilarbetare. I Indien har vi ett 50 år långt tillverkningssamarbete, och i Baltikum samarbetar vi sedan mer än 20 år med samma produktion.

Katehas kunder återfinns där kvalitet, hållbarhet och design efterfrågas, både i hem och offentliga miljöer. 

Välkommen till Katehas värld av mattor! Låt dig inspireras!

 

Scroll to Top