Ullskola

Vi är övertygade om att ull är det bästa materialet för att tillverka mattor. Sedan starten har vi använt oss av bl.a. nyzeeländsk ull som håller en hög kvalitet. Det är också ullens unika egenskaper som gör att mattan känns skön att gå på och att den är lätt att sköta om. Nedan har vi därför listat ullens egenskaper för att vi vill bidra med kunskap om material som ett led i att öka medvetenheten kring vad du får. Det blir också lättare att förstå hur du kan ta ha hand om din matta om du vet dess egenskaper.

Ull är en naturlig fiber

När du köper en matta av ren ny ull, en naturlig fiber, så får du en matta med alla goda egenskaper du har rätt att kräva av en riktigt bra matta. Naturliga fibrer är biologiskt nedbrytbara

Ull har en naturlig spänst

En bra ullfiber har en naturlig spänst som gör att den är följsam och fjädrar tillbaka efter tryck. Därför ser du oftast inga spår av steg och möbler i en ullmatta. Har du haft lite tyngre möbler på luggmattan kan du underlätta för ullen att återfå sin form genom att hjälpa till med fingret och resa ullen igen. Tack vare att ull är ett rent naturmaterial behåller mattan sin spänst genom åren.

Ull är antistatisk

Ullfibern är också porös och blir – tack vare sin förmåga att suga åt sig av luftfuktigheten – inte så lätt statiskt laddad. Detta bidrar till att ullen inte drar åt sig smuts som andra fibrer.

Ull är svårantändlig

Ullen har, i motsats till andra fibrer, ett naturligt flamskydd tack vare sitt innehåll av kväve och fuktighet. Ullen tar inte eld om en glöd från brasan råkar hamna på mattan. Om luggen på mattan blir lite svedd kan man lätt borsta bort detta utan att det blir fula brännmärken.

Ull är antibakteriell

Ull är resistent mot bakterier, mögel och kvalster och bidrar på så sätt till att minska det som i inomhusluften kan framkalla allergier.

Ull renar inomhusluften

Ullmattor förbättrar kvaliteten på inomhusluften genom att absorbera och neutralisera formaldehyd, sulfur dioxid och nitrogenoxid. Dessa är vanliga flyktiga organiska föreningar som kan frigöras från hushållsföremål, skrivare och t o m från möbler.

Ull är lätt att hålla rent

Ullfiberns förmåga att stöta bort smuts är en förklaring till ullmattans bestående kvalitet och långa livslängd. Detta gör att det är betydligt enklare att rengöra en ullmatta än en syntetisk matta.

Ull innehåller det smutsavstötande fettet lanolin. Ofta räcker det med dammsugning, att ibland hänga mattan på vädring alt. att ta ut den i kall ren nysnö.

Scroll to Top