Barbara Hosak

Barbara Hosak

Barbara Hosak är sjunde generationen textilare. Släkten, som alltsedan sedan 1750-talet arbetat i textila yrken som spinnare, vävare, dessinateur och textilkreatör, kommer från forna Tjeckoslovakien, från före detta Böhmen, det gamla kungariket som under 1800-talet utvecklades till ett industriellt centrum i dåvarande Österrike-Ungern.

Under pappa Hans Hosaks uppväxt i Böhmen fanns det 80 textilfabriker (väverier och spinnerier) i ett område med 80 000 invånare. Familjen välkomnades till Danmark efter andra världskriget, tack vare Barbaras farfars textil- och teknikkunskaper. Hans Hosaks omfattande textilutbildning som dessinateur har i sin tur resulterat i arbete på elva olika textilfabriker i Tjeckien, Danmark, Norge och Sverige innan han startade Brokmatt Design AB för 50 år sedan. Barbara hade redan i unga år arbetat med, och fascinerats av, textil som material. Efter en tid i Tyskland inom reklambranschen, landade hon på mattorna i Värnamo.

– Min vision var att starta ett nytt varumärke som skulle stå för god kvalitet och design. Så blev det! Sedan Kateha startades 1998 har jag målmedvetet strävat efter att ligga i framkant när det gäller design, hållbarhet och kvalitet, vilket innebär ett ständigt och pågående utvecklingsarbete. Barbara Hosaks känsla för ull går som en röd tråd genom hela verksamheten.

För Barbara är hållbarhet, att arbeta med naturliga material och att ta ett socialt ansvar, viktigt när man som hon arbetar med produktionen på avstånd.

– Jag anser att långsiktiga och ömsesidigt framgångsrika samarbeten skapas utifrån goda relationer, där ”mjuka” värden betyder mycket.

Scroll to Top