Barbara Hosak – Historia och vision

Barbara Hosak är sjunde generationen textilare, och har liksom textil och mattor invävda i generna. Släkten kommer från forna Tjeckoslovakien, från före detta Böhmen, det gamla kungariket som under 1800-talet utvecklades till ett industriellt centrum i dåvarande Österrike-Ungern.

Under pappa Hans Hosaks uppväxt fanns det 80 textilfabriker på 80 000 invånare. Familjen, som var tyskspråkig, fördrevs ur landet efter andra världskriget. Men tack vare Barbaras farfars textil- och teknikkunskaper välkomnades de i Danmark. Även Hans komplexa textilutbildning har resulterat i arbete på elva olika textilfabriker i Tjeckien, Danmark, Norge och Sverige innan han startade Brokmatt Design för mer än 40 år sedan. Företaget flyttades efter några år till Värnamo. Barbara hade redan i unga år arbetat med och fascinerats av textil som material. Hon arbetade under drygt tio år inom reklambranschen, bosatt i Tyskland innan hon slutligen landade på mattorna i Värnamo.

– Min vision blev efter några år att starta ett nytt varumärke som skulle stå för kvalitet och design. Så blev det! Kateha bildades 1998 och jag har målmedvetet strävat efter att ligga i framkant när det gäller design, hållbarhet och kvalitet, vilket innebär ett ständigt och pågående utvecklingsarbete. Ett arbete som har resulterat i uppmärksamhet och utmärkelser.

För Barbara är hållbarhet att arbeta med naturliga material och att ta ett socialt ansvar viktigt när man som hon arbetar med leverantörer långt bort. Att skapa jobbtillfällen under bra förhållanden. Därför finns också ett engagemang som innebär att det läggs resurser – inte bara på arbetsplatserna utan också på livet utanför, exempelvis skolverksamhet som drivs tillsammans med Katehas indiske samarbetspartner.

– Jag anser att långsiktiga och fruktbara samarbeten skapas utifrån goda relationer, där ”mjuka” värden betyder mycket.