Skötselråd

Mattans livslängd beror till stor del på den skötsel man ägnar den. En matta som får omsorg och rätt skötsel får ett långt liv och ger dig glädje under många år.

Vrid mattan då och då, så att den slits jämnt över hela ytan. En luggmatta kan bara vridas, medan en vävd matta både kan vändas och vridas. Vi rekommenderar att du använder mattunderlägg (anti-glid) för att minska slitage och få ökad komfort. Mattunderlägg är dessutom ett bra halkskydd för alla mattor, och ett måste under alla gångmattor. Se vidare under ladda ner Antislip.

Det är normalt att luggmattor luggar av sig mycket i början. Regelbunden dammsugning hjälper. På ryamattor rekommenderar vi dammsugning med enbart dammsugarröret så att dammsugarfoten inte filtar luggen.

En ullmatta kräver lite tillsyn. Allt som egentligen behövs för att den ska hålla sig vacker genom åren är att man följer tre grundregler:

1. Dammsugning regelbundet ökar mattans livslängd. Rotera mattan för ett jämnare slitage. 
På knutna och tuftade mattor, avsluta alltid med att dammsuga i luggens riktning.
2. Ta bort fläckar omedelbart! Se vidare under fläcknyckel.
3. Tvätta endast mattan om den är riktigt smutsig, och inte går att behandla med fläckborttagning. Mattan bör då lämnas till ett välrenommerat tvätteri för fackmässig plantvätt.

Tvättråd

Vävda mattor
Bör lämnas till ett välrenommerat tvätteri för fackmässig plantvätt.

Tuftade mattor
Bör lämnas till ett välrenommerat tvätteri för fackmässig plantvätt. OBS! Kemtvätt förstör mattan!

Knutna mattor
Bör lämnas till ett välrenommerat tvätteri för fackmässig plantvätt.

Vävda och knutna ryor
Bör lämnas till ett välrenommerat tvätteri för fackmässig plantvätt.
Skaka mattan regelbundet för att lyfta luggen.

Tuftade ryor
Bör lämnas till ett välrenommerat tvätteri för fackmässig plantvätt. OBS! Kemtvätt förstör mattan! Skaka mattan regelbundet för att lyfta luggen.

Fläcknyckel
Spill inte tid om olyckan är framme. Nio av tio fläckar går bort om de behandlas snabbt.

Asfalt2Kaffe1Smör2
Avföring1Kräkningar1Sot2
Blod1Likör1Sprit1
Choklad1Läppstift2Stearin3
Coca Cola1Läskedryck1Tuggummi3
Frukt1Matfett1Urin1
Färgkritor2Mjölk1Vin1
Glass1Olja2Ägg1
Grädde1Saft1Öl1
Juice1Skokräm2  

Metod 1
Använd ofärgat hushållspapper eller en ren frottehandduk för att suga upp spilld vätska. Späd ut resterna med lite ljummet vatten, vid färskt blod använd kallt vatten. Sug upp vätska igen. Upprepa förfarandet och låt torka. Eventuella rester avlägsnas med hjälp av en vit trasa som fuktats med ljummet vatten tillsatt med lite diskmedel. Vid torkat blod och urin tillsätt gärna lite ammoniak. Efterbehandla med rent vatten. Sug upp. Det är viktigt att suga upp så mycket som möjligt av vätskan då mattan riskerar att gulna om den får ligga och torka för långsamt.

Metod 2
Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken. Vid sot dammsug. Fukta en vit trasa med lösningsmedel, typ perkloretylen. Absolut inte lösningsmedel som tar på färgen. Badda fläcken och sug upp. Upprepa förfarandet.

Metod 3
Kyl ner fläcken med hjälp av isbitar i en plastpåse. Hacka loss fläcken med en slö kniv och skrapa bort de största bitarna. Droppa försiktigt lite perkloretylen på ytan. Vänta någon minut, och lyft sedan upp resterna av tuggummit/stearinet. Eventuella rester avlägsnas med hjälp av en vit trasa som fuktats med perkloretylen.

Nedan kan du ladda ned skötselråden och skriva ut i ett dubbelsidigt format på A4-papper för att få en vikbar broschyr.

Scroll to Top