Ullskola

 Ull är en naturlig fiber

När du köper en matta av ren ny ull, en naturlig fiber, så får du en matta med alla goda egenskaper du har rätt att kräva av en riktigt bra matta. Naturliga fibrer är biologiskt nedbrytbara.

 Ull har en naturlig spänst

Ullfibern har en naturlig spänst som gör att den är följsam och fjädrar tillbaka efter tryck. Därför ser du oftast inga spår av steg och möbler i en ullmatta. Har du haft lite tyngre möbler på luggmattan kan du underlätta för ullen att återfå sin form genom att hjälpa till med fingret och resa ullen igen. Tack vare att ull är ett rent naturmaterial behåller mattan sin spänst genom åren.

Ull är antistatisk

Ullfibern är också porös och blir – tack vare sin förmåga att suga åt sig av luftfuktigheten – inte så lätt statiskt laddad. Detta bidrar till att ullen inte drar åt sig smuts som andra fibrer.

 Ull är svårantändlig

Ullen har, i motsats till andra fibrer, ett naturligt flamskydd tack vare sitt innehåll av kväve och fuktighet. Ullen tar inte eld om en glöd från brasan råkar hamna på mattan. Om luggen på mattan blir lite svedd kan man lätt borsta bort detta utan att det blir fula brännmärken.

Ull är antibakteriell

Ull är resistent mot bakterier, mögel och kvalster och bidrar på så sätt till att minska det som i inomhusluften kan framkalla allergier.

Ull renar inomhusluften

Ullmattor förbättrar kvaliteten på inomhusluften genom att absorbera och neutralisera formaldehyd, sulfur dioxid och nitrogenoxid. Dessa är vanliga flyktiga organiska föreningar som kan frigöras från hushållsföremål, skrivare och t o m från möbler.

Ull är lätt att hålla rent

Ullfiberns förmåga att stöta bort smuts är en förklaring till ullmattans bestående kvalitet och långa livslängd. Detta gör att det är betydligt enklare att rengöra en ullmatta än en syntetisk matta.

Ull innehåller det smutsavstötande fettet lanolin. Ofta räcker det med dammsugning, att ibland hänga mattan på vädring alt. att ta ut den i kall ren nysnö.

Skötselråd

Mattans livslängd beror till stor del på den skötsel man ägnar den. En matta som får omsorg och rätt skötsel får ett långt liv och ger dig glädje under många år.

Vrid mattan då och då, så att den slits jämnt över hela ytan. En luggmatta kan bara vridas, medan en vävd matta både kan vändas och vridas. Vi rekommenderar att du använder mattunderlägg (anti-glid) för att minska slitage och få ökad komfort. Mattunderlägg är dessutom ett bra halkskydd för alla mattor, och ett måste under alla gångmattor. Se vidare under ladda ner Antislip.

Det är normalt att luggmattor luggar av sig mycket i början. Regelbunden dammsugning hjälper. På ryamattor rekommenderar vi dammsugning med enbart dammsugarröret så att dammsugarfoten inte filtar luggen.

En ullmatta kräver lite tillsyn. Allt som egentligen behövs för att den ska hålla sig vacker genom åren är att man följer tre grundregler:

1. Dammsugning regelbundet ökar mattans livslängd.  Rotera mattan för ett jämnare slitage. 
På knutna och tuftade mattor, avsluta alltid med att dammsuga i luggens riktning.
2. Ta bort fläckar omedelbart! Se vidare under fläcknyckel.
3. Tvätta endast mattan om den är riktigt smutsig, och inte går att behandla med fläckborttagning. Mattan bör då lämnas till ett välrenommerat tvätteri för fackmässig plantvätt.

Tvättråd

Vävda mattor
Bör lämnas till ett välrenommerat tvätteri för fackmässig plantvätt.

Tuftade mattor
Bör lämnas till ett välrenommerat tvätteri för fackmässig plantvätt. OBS! Kemtvätt förstör mattan!

Knutna mattor
Bör lämnas till ett välrenommerat tvätteri för fackmässig plantvätt.

Vävda och knutna ryor
Bör lämnas till ett välrenommerat tvätteri för fackmässig plantvätt.
Skaka mattan regelbundet för att lyfta luggen.

Tuftade ryor
Bör lämnas till ett välrenommerat tvätteri för fackmässig plantvätt. OBS! Kemtvätt förstör mattan! Skaka mattan regelbundet för att lyfta luggen.

Fläcknyckel
Spill inte tid om olyckan är framme. Nio av tio fläckar går bort om de behandlas snabbt.

Asfalt2Kaffe1Smör2
Avföring1Kräkningar1Sot2
Blod1Likör1Sprit1
Choklad1Läppstift2Stearin3
Coca Cola1Läskedryck1Tuggummi3
Frukt1Matfett1Urin1
Färgkritor2Mjölk1Vin1
Glass1Olja2Ägg1
Grädde1Saft1Öl1
Juice1Skokräm2  

Metod 1
Använd ofärgat hushållspapper eller en ren frottehandduk för att suga upp spilld vätska. Späd ut resterna med lite ljummet vatten, vid färskt blod använd kallt vatten. Sug upp vätska igen. Upprepa förfarandet och låt torka. Eventuella rester avlägsnas med hjälp av en vit trasa som fuktats med ljummet vatten tillsatt med lite diskmedel. Vid torkat blod och urin tillsätt gärna lite ammoniak. Efterbehandla med rent vatten. Sug upp. Det är viktigt att suga upp så mycket som möjligt av vätskan då mattan riskerar att gulna om den får ligga och torka för långsamt.

Metod 2
Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken. Vid sot dammsug. Fukta en vit trasa med lösningsmedel, typ perkloretylen. Absolut inte lösningsmedel som tar på färgen. Badda fläcken och sug upp. Upprepa förfarandet.

Metod 3
Kyl ner fläcken med hjälp av isbitar i en plastpåse. Hacka loss fläcken med en slö kniv och skrapa bort de största bitarna. Droppa försiktigt lite perkloretylen på ytan. Vänta någon minut, och lyft sedan upp resterna av tuggummit/stearinet. Eventuella rester avlägsnas med hjälp av en vit trasa som fuktats med perkloretylen.

Scroll to Top