Naturliga material

Ull

Ull är en fantastisk fiber! När du köper en matta i ren ull så får du en matta med alla goda egenskaper som du behöver för en bra innemiljö.

Ullen är spänstig och tålig. Ullfibern har en naturlig spänst som gör att den är följsam och fjädrar tillbaka efter tryck. Därför ser du oftast inga spår av steg eller möbler i en ullmatta. En ullmatta behåller sin spänst över lång tid. En undersökning publicerad i National Geographic, vol 173, Nr.5, 1988 slår fast att: Ull kan böjas 20 000 gånger innan den bryts, medan viskos endast kan böjas 75 gånger innan den bryts.
Ullfibern är porös och har förmågan att suga åt sig och behålla luftfuktighet. Att ullen är antistatisk innebär att den inte drar åt sig smuts och damm som andra fibrer.

Ullen har, i motsats till andra fibrer, ett naturligt flamskydd. Den smälter inte, och är självsläckande. Ullen är svårantändlig och tar inte eld om en glöd från brasan råkar hamna på mattan.

Ull är resistent mot bakterier, mögel och kvalster. Att den är antibakteriell bidrar till att minska det som i inomhusluften kan framkalla allergier. Ullmattor förbättrar kvaliteten på inomhusluften genom att absorbera och neutralisera formaldehyd, sulfurdioxid och nitrogenoxid. Dessa är flyktiga organiska föreningar som kan frigöras från till exempel hushållsföremål, elektronik och möbler. Denna information kan också hämtas från AG Research/Woolmark.

Ullfiberns förmåga att stöta bort smuts och dålig lukt är en förklaring till ullmattans bestående kvalitet och långa livslängd. Ull innehåller det smutsavstötande fettet lanolin som också hindrar utspilld vätska från att tränga in. För att hålla din matta ren räcker det oftast med dammsugning och att ibland hänga mattan på vädring. Det gamla husmorstipset att ta ut den i kall och ren nysnö fungerar utmärkt, men det är inte så ofta den möjligheten ges numera.

Tänk efter hur skönt det kan kännas att gå på en varm och mjuk ullmatta. Den känsla av ombonad värme som ullmattan ger ett rum får du aldrig med konstfiber eller viskoser. Ullfibern har också en klart bättre förmåga att isolera mot fukt och kyla än andra fibrer.

Ull är biologiskt nedbrytbart!


 

Lin

Lin används både som garn och som varp vid vävning av flertalet av Katehas mattor. Lin krymper bara vid första tvätten, som görs före varpsättning och vävning, vilket innebär att den behåller sin form som färdig matta.

Beredning av växten för tillverkning av lingarn är en lång och miljövänlig procedur: från skörd, rötning, bråkning, skäktning, häckling till spinning. Linets hållbarhet som bruksvara och ur miljösynpunkt gör att det är en fiber för framtiden – och som behåller sin skönhet.

 

Linnevarpen är i en klass för sig. En matta vävd på linnevarp garanterar formstabilitet. Däremot är den svårare att arbeta med, och fordrar därför ett särskilt handlag både i varpsättning och under vävning. Hantverkskänsla som kräver både erfarenhet och skicklighet.

I Katehas sortiment finns en handtuftad linnematta. Det är en tät-tuftad lyxig linnerya i våtspunnet linnegarn av bästa kvalitet. Linmattor är precis som ullmattor antibakteriella och icke allergiframkallande. Linet är temperaturreglerande.


 

Bomull

Bomull har odlats i Indien i stor skala i mer än 5 000 år. Det är en populär och ofta använd naturfiber som används i alla former av heminredning.

 

Den inre spiralbyggnaden gör bomullsfibern mycket stark. Töjbarheten och elasticiteten i bomull är låg, men större än hos linet.  Den har hög motståndskraft mot både värme och ljus. Varp av bomull använder vi i våra röllakansmattor som har många byten, eller där töjbarhet behövs för invävning av lugg av ull, i våra vävda flossamattor.

  


Scroll to Top