Naturliga material

Ull
Ull är en fantastisk fiber. Ullen är spänstig, tålig, lätt att färga, motståndskraftig mot smuts och väta, lätt att göra ren, svårantändlig, och den isolerar både mot värme och kyla. Ullfibern är också porös och blir tack vare sin förmåga att suga åt sig luftfuktigheten inte så lätt statiskt laddad. Dessa antistatiska egenskaper innebär också att den inte drar till sig smuts. Genom att ullfibern är porös så färgas den också helt igenom. En ullmatta behåller sin vackra färg och lyster praktiskt taget hur länge som helst. Ullen har, i motsats till andra fibrer, ett naturligt flamskydd tack vare sin höga halt av kväve. Ullen tar inte eld om man råkar tappa en brinnande cigarett eller en glöd från brasan. Om luggen på mattan skulle bli svedd kan du lätt borsta bort detta utan att det blir fula brännmärken. Ullfibern har en naturlig spänst som gör att den är följsam och fjädrar tillbaka efter tryck. Därför ser man oftast inga spår av steg eller möbler i en ullmatta. Märken efter tyngre möbler kan återfå sin form genom att borsta upp luggen. Ullfiberns förmåga att stöta bort smuts är en förklaring till ullmattans bestående kvalitet och långa livslängd. Detta gör att det är betydligt enklare att tvätta en ullmatta än en syntetisk matta.

Material_Ull


Lin
Lin används både som garn och som varp vid vävning av flertalet av Katehas mattor. Lin krymper bara vid första tvätten, som görs före varpsättning och vävning, vilket innebär att den behåller sin form som färdig matta.

Beredning av växten för tillverkning av lingarn är en lång och miljövänlig procedur: från skörd, rötning, bråkning, skäktning, häckling till spinning. Linets hållbarhet som bruksvara och ur miljösynpunkt gör att det är en fiber för framtiden – och som behåller sin skönhet.

Linnevarpen är i en klass för sig. En matta vävd på linnevarp garanterar formstabilitet. Däremot är den svårare att arbeta med, och fordrar därför ett särskilt handlag både i varpsättning och under vävning. Hantverkskänsla som kräver både erfarenhet och skicklighet.

I katehas sortiment finns en handtuftad linnematta. det är en tät-tuftad lyxig linnerya i våtspunnet linnegarn av bästa kvalitet. Linmattor är precis som ullmattor antibakteriella och icke allergiframkallande. Linet är temperaturreglerande.

Material_Lin


Bomull
Bomull har odlats i Indien i stor skala i mer än 5 000 år. Det är en populär och ofta använd naturfiber som används i alla former av heminredning.

Den inre spiralbyggnaden gör bomullsfibern mycket stark. Töjbarheten och elasticiteten i bomull är låg, men större än hos linet.  Den har hög motståndskraft mot både värme och ljus. Varp av bomull använder vi i våra röllakansmattor som har många byten, eller där töjbarhet behövs för invävning av lugg av ull, i våra vävda rya- och flossamattor.