Erika Lagerbielke

Erika Lagerbielke är född i Stockholm 1960. Hon utbildades på Konstfack i Stockholm med inriktning Industridesign åren 1979 – 1983. Erika Lagerbielke är välkänd som glasformgivare. Ett av hennes projekt var glasservisen som var riksdagens och regeringens bröllopsgåva till Kronprinsessparet. En annan känd serie är Orrefors Intermezzo, vinglaset med den blå droppen.

För Erika är mattor en relativt ny genre inom formgivning, vilket hon tycker är oerhört spännande. Hon tar med sig sina erfarenheter från glasdesignen, arbetar gärna med färger i flera lager – en sorts genomsiktlighet. Hon ser mattan som en av rummets viktigaste möbler, för mattan skapar rum i rummet och tillför karaktär. Hon månar om funktion och innovation, designuttrycket är stilrent och dynamiskt med en varm grundton, och hon älskar att arbeta med färgsättningen.

– Jag är faktiskt uppvuxen bland garner och tyger. Mina föräldrar arbetade med textil konst och design i egen studio, och där fick jag ofta vara med. Jag har en stark känslomässig relation till textil, men ingen egentlig fackkunskap. Det gör arbetet med att designa mattor ganska spännande.
Kollektioner formgivna för Kateha:
Allium Two Step
Night and Day

Scroll to Top