Utställning Hans Hosak Dessinateur

Vernissage 7 mars, 14.00! Vandalorum Lada 3.  Utställningen pågår t.o.m. 13 september.

För första gången presenteras Hans Hosak, designer och dessinateur tillsammans med ett urval av hans verk. Det är en fascinerande berättelse som tar sin början i ett oroligt och konfliktfyllt Centraleuropa för att sedan hamna i hjärtat av Småland.  Det är en tid kantad av historiska händelser, liksom en omvälvande utveckling inom textilområdet.

Utställningen vill sätta ljus på en gärning och en pionjär som har gått sin egen väg. Han är född i Reichenberg, forna Tjeckoslovakien och delvis uppvuxen i Österrike. Med ett textilt arv i flera generationer bakåt utbildade sig Hans Hosak till dessinateur, ett multipelt yrke inom den textila världen som förenar både form och funktion.
Hans Hosaks starka driv och nyfikenhet tog honom till många platser och genererade flera framgångsrika samarbeten och projekt. Han kom i sin yrkesbana att flytta till Danmark, Norge och flera platser i Sverige innan det slutligen blev Värnamo där han kom att bli en del av svensk textilhistoria.

Utställningen är ett porträtt av Hans Hosak som ägnat sitt liv åt att utveckla textilindustrin, renodla geometriska grundformer och bevara en rik mönsterskatt från sitt ursprung. Här blandas mattor, mönster, prover, skisser med utsagor och historik.

Text Nicolas Hansson

Dela detta inlägg

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Scroll to Top