Hans Hosak

Hans Hosak föddes 1929 i textilstaden Reichenberg i första Tjeckoslovakiska Republiken. Uppväxten delades mellan Reichenberg och Österrike liksom utbildningsorterna som delades mellan Reichenberg och Aachen i Tyskland. Hans är utbildad till både textiltekniker och dessinatör, dvs. mönsterkonstruktör/mönsterritar.

Sedan 1945 har Hans Hosak varit verksam på olika ull- och mattfabriker i Tjeckoslovakiska Republiken, Danmark, Norge och Sverige. Grundade Brokmatt Design AB 1979.

Som textiltekniker har Hans först och främst tänkt funktion i kombination med kvalitet. I hans olika ledarställningar inom produktion och som egen producent har det alltid varit naturligt att i utvecklingsarbetet utgå från lämpligast råmaterial för att uppnå önskad kvalitet, teknik och kollektion.

– Jag har helst använt mig av naturmaterial i min design. Materialet, råvaran har varit viktig för mig, därefter har form och färg fått ge uttryck. Och då ofta i strukturer och enkla mönster som gör mattan lättplacerad.

– I mitt föräldrahem och senare mitt eget hem har alltid funnits STORA mattor. Därför anser jag att mattan är rummets viktigaste möbel.

Kollektioner formgivna för Kateha:
Lea Contract
Lea Original
Rutan
Tofta Wave
Tribulus

Zorbas

Scroll to Top